Casa Corpului Didactic Argeş

 

Catalogul online al bibliotecii CCD
bbb bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

 

IMPORTANT

Stimați colegi,
În vederea realizării raportului anual către Ministerul Educației, Casa Corpului Didactic Argeș
realizează statistica bibliotecilor școlare și a Centrelor de documentare și informare pe care le coordonează, conform legislației în vigoare (Legea Educației Nr. 1/2011; OMETCS 5556/2011 – Regulamentul de organizare și funcționare a Centrelor de Documentare și Informare și a bibliotecilor școlare).  Va rugam sa completati următoarele formulare până în data de 28.07.2021, ora 13.00.
Statistică biblioteci școlare: https://forms.gle/SrAhTDAHXEM73tMS
Statistică CDI: https://forms.gle/KNXoeXpxV3SKdNyG7

Vă multumim pentru colaborare!

 

14.07.2021:
În data de 1 iulie 2021, la Biblioteca Casei Corpului Didactic Argeş, s-a desfăşurat Evenimentul de lansare a volumului ”Şcoala, Biserica, Familia în timpul pandemiei” organizat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ”Tudor Arghezi” Piteşti (prof. Vasilica Marcu, iniţiatorul proiectului), Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului - Parohia Mavrodolu Piteşti, Liceul Tehnologic Nr.1 Mărăcineni şi Asociaţia Meşteşuguri Argeşene.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, profesorilor din învăţământul universitar şi preuniversitar şi a elevilor de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Piteşti.

Volumul cuprinde lucrări ale profesorilor şi preoţilor argeşeni participanţi la simpozion şi a apărut cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului.


 

„Muzica este o lege morală, ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor, ea este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos.” Platon
Prezenţi la Evenimentul de lansare a volumului ”Şcoala, Biserica şi Familia în timpul pandemiei”, elevii Liceului de Arte ”Dinu Lipatti” din Piteşti - Elisa Uţa şi Denis Dolofan, îndrumaţi de doamna prof. Gina Sandu, ne-au transmis emoţie şi bucurie.

 

28.06.2021:
Eveniment de lansare a volumului Şcoala, biserica şi familia în timpul pandemiei, 01 iulie 2021.

 

25.06.2021:

Festivalul ”CDIdei în cărţi”, ediţia a VI-a faza naţională 16-18 iunie 2021
Festivalul concurs ”CDIdei în cărţi”, ediţia a VI-a, a ajuns la final. S-a încheiat un maraton de trei zile de jurizare în care s-au evaluat lucrările a peste 230 echipe de elevi din toată ţara.
Felicitări echipelor care ne-au reprezentat judeţul Argeş la faza naţională a concursului!
Muzeul literar, ideea de la care a pornit acest festival,  este o activitate de animaţie de lectură în cadrul căreia elevii, în urma lecturării unei cărţi, au realizat un obiect reprezentativ – machetă, lucrare pe care ulterior au prezentat-o on-line, fiecare având un rol bine stabilit în prezentarea acesteia.
Le mulţumim pentru implicare coordonatorilor, elevilor şi doamnelor bibliotecare fără de care nu am fi putut desfăşura acest concurs, motiv pentru care reprezentarea la faza naţională a fost una de excepţie.
De asemenea apreciem implicarea cu profesionalism în jurizarea lucrărilor la nivel judeţean a Comisiei de organizare, desfăşurare şi evaluare a  Festivalului Naţional ”CDIdei în cărţi”, ediţia a VI-a, faza judeţeanădin care au facut parte:
Preşedinte: Prof. Corina Georgeta Postelnicescu - director CCD Argeş;
Preşedinte executiv: Bibl. Mirela Şufariu - CCD Argeş;
Vicepreşedinte: Inf.  Valentina Androne – CCD Argeş;
Secretar: Prof. metodist Floarea Bârlogeanu – CCD Argeş;
Membri evaluatori: Prof. metodist Maria Magdalena Anghel - CCD Argeş,
Prof. metodist Mihaela Georgeta Crivac - CCD Argeş,
Prof. înv. preşcolar Maria Lazăr – Şcoala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” Piteşti,
Prof. Iuliana Drăgoi - Şcoala Gimnazială ”Adrian Păunescu” Piteşti

Locul I echipa formată din elevii Tănăsoiu Maria, Ilinca Flavius, Necula Lois categoria clasele a IX-a - a X-a condusă de doamna profesor Horvat Luiza de la Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" Câmpulung pentru realizarea machetei cărţii Gambitul damei de Walter Tevis.
Locul III echipa formată din elevii Sebastian Bodea, Rareş Ilie, Alexandru Stanciu categoria clasele a V-a - a VI-a condusă de doamna profesor Olteanu Maria de la Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" Câmpulung pentru realizarea machetei cărţii Cronicile din Narnia de C.S. Lewis
Menţiune echipa formată din elevii Mihai Erika, Tudosoiu Robert, Neagu Sofia,  categoria clasele a III-a - a IV-a, limba engleză, condusă de doamna profesor Pop Ana Maria de la Şcoala Gimnazială ”Alexandru Davila” Piteşti pentru realizarea machetei cărţii Marea urletelor de Marcus Sedgwick.
Diploma de participare echipa formată din elevii Dina Andrei-Valentin, Guiman Lorena-Elena, Măndescu Ariana-Maria categoria clasele a VII-a - a VIII-a condusă de doamna profesor Ivan Adina de la Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" Câmpulung pentru realizarea machetei cărţii Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne.
Cu speranţa că acest festival concurs a fost o provocare pentru copii, iar promovarea lecturii în mod inedit şi atractiv a adus plus valoare în activitatea CDI-urilor şi bibliotecilor şcolare, ne dorim ca anul viitor să avem un număr mult mai mare de participanţi, idei creative şi echipe motivate.

CDIdei in carti

In data de 21.04.2021, Casa Corpului Didactic Argeş a organizat în format on-line întâlnirea metodică a bibliotecarilor şcolari argeşeni.
În acest cadru plin de iniţiative şi idei creative au avut loc şi două activităţi cuprinse în Calendarul activităţilor metodico - ştiinţifice al CCD Argeş 2020-2021, poziţia 21, menite să sărbătorească în avanpremieră ”Ziua Mondială a cărţii şi a dreptului de autor”, care se sărbătoreşte anual pe 23 aprilie şi este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor şi ”Ziua Bibliotecarului din România” sărbătorită în aceeaşi zi.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice ”Cartea- leac pentru suflet” ediţia a-VII-a, organizată în parteneriat cu Şcoala ”Alexandru Davila” Piteşti reprezintă o încercare de a repune în drepturi cartea şi biblioteca, de a contribui la redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare, să trezească în sufletele fragile şi avide de cunoaştere ale copiilor dorinţa de a se apropia de carte, dorinţa de a citi, de a pătrunde încă de mici în universul liniştit al unei biblioteci, respectul faţă de carte, faţă de cel care a scris-o.
Proiectul educaţional ”Top-10 Cele mai citite cărţi”, ediţia a-VI-a, realizat în parteneriat cu Colegiul Naţional ”Ion C. Brătianu” Piteşti şi-a propus să vină în sprijinul elevilor prin sporirea interesului pentru lectură, dezvoltarea abilităţilor de apreciere critică a cărţilor citite, promovarea cărţilor prin forme interactive de activitate, analiza practicilor de lectură în rândul adolescenţilor, inclusiv utilizarea tehnologiilor informaţionale şi analiza factorilor care influenţează lectura adolescenţilor în mediul tradiţional şi digital.
Le mulţumim tuturor celor implicaţi şi suntem convinşi că acest schimb de idei şi informaţii va fi benefic în activitatea bibliotecarilor şcolari.
“Cu mască sau fără mască, lectura trebuie înfăptuită de bibliotecarul fizic sau virtual...” Prof. Costică Neagu, Focşani

08.04.2021: FESTIVALUL ,,CDIdei în cărţi”
Casa Corpului Didactic Argeş în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Sibiu organizează Festivalul ,,CDIdei în cărţi”, un eveniment care îşi propune să dezvolte competenţele elevilor în domeniul culturii.
La nivel judeţean, Casa Corpului Didactic Argeş coordonează metodologic unităţile înscrise la Festivalul-concurs, monitorizează activităţile la nivelul judeţului, formează cadrele didactice implicate în proiect, organizează Festivalul- concurs la nivel judeţean.
Festivalul ,,CDIdei în cărţi” a preluat ideea unei activităţi cu caracter non formal ,,Muzeul literar” şi se desfăşoară pe patru categorii de vârstă astfel: clasele III-IV, clasele V-VI, clasele VII-VIII şi clasele IX-X. Muzeul literar este o activitate de animaţie de lectură în cadrul căreia elevii, în urma lecturării unei cărţi/ lucrări documentare, realizează un obiect reprezentativ sau un ”book trailer” din acea lucrare pe care apoi îl prezintă.
La nivel naţional, 167 de unităţi de învăţământ şi-au manifestat interesul de a participa la acest eveniment, înscriind numeroase grupe de elevi.
Din cauza modificării structurii anului şcolar, în calendarul Festivalului s-au operat modificări în ceea ce priveşte datele de organizare şi desfăşurare a etapelor de selecţie, astfel:

  • Festivalul la nivel judeţean se va desfăşura între 24 mai-7 iunie 2021
  • Festivalul naţional se va desfăşura între 9-18 iunie 2021.

Unităţile şcolare din judeţul Argeş înscrise la Festivalul ”CDIdei în cărţi” sunt: Şcoala Gimnazială ”Negru Vodă” Piteşti, Şcoala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” Piteşti, Şcoala Gimnazială ”Alexandru Davila” Piteşti, Liceul Teoretic ”Ion Barbu” Piteşti, Şcoala Gimnazială ”Naum Râmniceanu” Corbi şi Colegiul Naţional ”Dinicu Golescu” Câmpulung, însumând un număr total de 33 de echipe.
Le urăm succes tuturor participanţilor!

 

În data de 17 februarie 2021 a avut loc întâlnirea metodică a bibliotecarilor argeşeni. Tema dezbătută a fost ”Comunicarea cu utilizatorii CDI/ cititorii bibliotecilor şcolare în scenariile verde, roşu, galben - plan de lucru”.

În data de 16.12.2020, a avut loc în format on-line întâlnirea metodica a bibliotecarilor şcolari din judeţul Argeş, cu tema ”Povesti pe canapea”. S-au prezentat materiale referitoare la activitatea bibliotecilor in contextul pandemiei, au avut loc dezbateri si s-au împărtăşit idei inovatoare privind următoarea perioadă.

În data de 21.10.2020, a avut loc întâlnirea metodică, în format on-line, a bibliotecarilor şcolari din judeţul Argeş, cu tema ”Reinventarea bibliotecii şcolare în contextul COVID-19”. La activitate au participat 63 de bibliotecari şcolari, s-a prezentat legislaţia în vigoare, s-a ajuns la un numitor comun în privinţa planificării activităţilor bibliotecilor şcolare pentru anul şcolar 2020-2021. Fiecare bibliotecar şi-a prezentat propriul plan de acţiune în aceasta perioadă (carantinarea documentelor, dezinfecţia şi igienizarea mobilierului bibliotecii, metoda de împrumut) dar şi modul în care fiecare susţine activitatea didactică/organizatorică în instituţie.